La guerra a Bòsnia i Hercegovina va acabar oficialment amb la firma dels Acords de pau de Dayton el 1995, però per moltes persones la guerra encara no ha acabat, són les dones que van sobreviure a les tortures i violacions com a estratègia de neteja ètnica i els nens i nenes que van néixer dels embarassos forçats. Es calcula que entre 25.000 i 55.000 dones van ser violades. Ara, un documental, una obra de teatre i una exposició de fotografia denuncia les violacions a la guerra de Bòsnia i dona veu a les víctimes. ‘Encara hi ha algú al bosc’ mostra la valentia per trencar el silenci i la lluita contra l’estigma i la indiferència 25 anys després.
Raptes i violència masclista a la història de l’art
‘Encara hi ha algú al bosc’, a la Model
Les violacions eren sistemàtiques a la guerra de Bòsnia. Hi havia diversos punts als territoris on es violaven les dones. Quan les dones que havien estat violades quedaven embarassades, eren retingudes fins que ja era massa tard per avortar. Moltes ofegaven les seves criatures en néixer, d’altres les abandonaven. Es calcula que almenys 4.000 nens i nenes van néixer fruit dels embarassos forçats a Bòsnia i Hercegovina. Només hi ha una 60 de registrats, la majoria ni tan sols coneix el seu origen. Els que van sobreviure avui són joves de 25 anys que tot i l’estigma i la discriminació lluiten per reclamar els seus drets. A la Model podem conèixer la seva història a partir de fotografies d’Oriol Casanovas. Les visites només es poden fer amb inscripció prèvia a culturaiconflicte@gmail.com. Les properes visites programades són aquest dijous, 21, a les 11 i 15.30 h i dissabte, a les 11 h. L’exposició es podrà veure fins al 30 de gener.
‘Encara hi ha algú al bosc’, al TNC
La Sala Petita del TNC representa l’obra ‘Encara hi ha algú al bosc’, basada en testimonis de dones violades durant la guerra a Bòsnia i Hercegovina. Anna Maria Ricart ha fet la dramatúrgia i Joan Arqué Solà ha dirigit aquesta obra que compta amb Ariadna Gil, Montse Esteve, Judit Farrés, Erol Ileri, Òscar Muñoz, Pep Pascual i Magda Puig. La història ens trasllada a la Barcelona olímpica, quan la ciutat es donava a conèixer al món i al mateix moment a la televisió podíem veure imatges dels camps de concentració a Bòsnia i Hercegovina. Dos mons oposats separats només per dues hores d’avió. L’obra de teatre sobre les violacions a la guerra de Bòsnia es podrà veure fins al 7 de febrer a la Sala Petita del TNC.
‘Encara hi ha algú al bosc’, a Filmin
Aquest documental, dirigit per Teresa Turiera-Puigbò Bergadà i Erol Ileri Llordella, dona veu a les supervivents i als fills fruit de les violacions. Aquesta és la història d’una lluita contra la indiferència, de relacions d’amor entre mares i fills que s’imposen a la por que volien imposar els violadors i de la denúncia a una societat que ha girat l’esquena a totes aquestes dones i fills. El documental sobre les violacions als Balcans, ‘Encara hi ha algú al bosc’, es pot veure a la plataforma Fil