El teatre documental és un gènere teatral que ja fa anys que està constantment impactant a la cartellera catalana. Però darrere d’aquesta mena de teatre hi ha una persona o un conjunt de persones que es dediquen a fer una feina que va més enllà de la dramatúrgia: la investigació periodística. El teatre documental o el teatre Verbatim (una variant del primer) beuen de la realitat, d’una realitat que mereix ser investigada, analitzada, processada i entesa. Tota aquesta investigació sobre un tema, sobre una persona en concret, etc., serà la base de la dramatúrgia, o, en el cas del Verbatim, la mateixa dramatúrgia.
Per parlar d’aquests investigadors, aquests periodistes, hem convidat a l’estudi a la Teresa Turiera Puigbó, una periodista de carrera molt extensa a Catalunya Ràdio, entre altres mitjans. Des d’allà va ser una de les periodistes que va cobrir el conflicte dels Balcans i anys després ha hagut de reviure aquells fets des d’un altre vessant. La Teresa va ser la periodista que va ajudar a documentar i entrevistar totes les dones que van formar part de l’obra Encara hi ha algú al bosc, estrenada al TNC el 2021 i que va ser dirigida pel Joan Arquè i amb dramatúrgia de l’Anna Maria Ricart. L’obra parlava de les dones violades durant la Guerra dels Balcans. I és un fantàstic exemple del que significa teatre documental. Aquest mes estrena un altre cop amb Cultura i Conflicte, Moriu-vos, un projecte escènic que també veu del teatre documental i que tracta sobre l’edatisme.
Al seu costat està el Carles Fernández Guia, una de les meitats de La Conquesta del Pol sud, una companyia que junt amb Eugenio Szwarcer, fa més de deu anys que munten espectacles on sempre posen la mirada a una realitat social. El punt d’inflexió de la companyia va ser quan van conèixer la Nadia Ghulam, una refugiada afganesa. Del seu testimoni en va sorgir la primera peça de la trilogia dedicada a la dona i que estava enfocada de ple amb el teatre documental. Després ha vingut Claudia i Rapahëlle. I aquest estiu van presentar MIVION, sobre un periodista de Ràdio Sarajevo que narrava l’assetjament sobre la ciutat durant la guerra. La Conquesta és sens dubte, avui en dia, una de les companyies que millor sap tractar el teatre documental a escena.
Així doncs, durant mitja hora els dos professionals de la investigació teatral ens expliquen els seus processos a l’hora de donar forma als projectes, les dificultats amb les que es troben i reflexionen sobre la importància del teatre documental en els anys que estem vivint.